Merhabalar bu yazımda solidworksde montaj nasıl yapılır? sorusuna açıklık getireceğim.Ve montajını yaptığım iki adet çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Makina mühendisleri olarak çok fazla parçası olan makinaları tasarlayacağimizi düşünürsek az parçaları olan bu uygulamalar sizler için güzel bir alıştırma olacaktır. Uygulamalardan bir tanesi Civata-somun montaji diğeri ise daha çok parçaya sahip olan Krank-biyel mekanizması montaji.
Solidworks montaj parçaları arasında geometrik ilişkiler
Montaj yapmak için parçalar arasında geometrik ilişkiler vererek parçaları birbirine sabitlemeliyiz.Bu sabitleme işlemi parçalar birbirine tamamen sabitlenene kadar devam eder.Solidworks montajda parçalar arasında geometrik ilişki vermek için mate komutu kullanılır.Assembly de mate komutuna tıklarsanız bu komutlarla karşılaşırsınız:
1- Concentric: Eş merkezli yapma
2- Coincident: Çakışık yapma
3- Parallel: İki parçayı birbirine paralel yapma
4- Tangent: Bir parçayı diğerine teğet yapma
5- Distance: İki parça arasında mesafe verme
6- Perpendicular: İki parça arasında diklik ilişkisi verme
7- Angle: Açı verme
Solidworks Montaj Örnekleri
Örnek 1: Civata-Somun Montajı
![]() |
Civata- somun |
Örnek 2: Krank-biyel mekanizması montajı
![]() |
krank-biyel mekanizması |
Gövde,piston başı, pim, egzantrik mil, biyel kolu çizimi solidworksde çizilmiş ve Solidworks Assembly (montaj) bölümünde montajı yapılmıştır.Montaj sayfasında yazılıma ilk çağrılan parça yani motor gövdesi sabittir ve hareket edemez.(ilgili ayar yapılmadıkça)
Sonuç olarak bu yazıda sizleri solidworksun montaj mantığı hakkında bilgilendirmeye çalıştım. Bunun yanında iki adet montaj uygulaması ile örnekler verdim.Herkese cizimlerinde kolay gelsin...
0 yorum:
Yorum Gönder