• Son Haberler

    30 Ekim 2015 Cuma

    Solidworks Komutları Ve Anlamları


    Komutlar ve anlamlarını pekiştirmek için resimli örneklerimdeki gibi sizin de uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Şimdi gelelim solidworks komutları ve açıklamalarına.

    Solidworksde Bazı Komutlar Ve Açıklamaları


    Sketch: Çizim

    Line : Düz çizgi

    Arc : Yay çizimi komutu

    Slot: Yuva çizim komutu.Ben genelde slot komutunun alt opsiyonu olan straight slot komutunu kullanıyorum

    Rectangle : Dikdörtgen çizim komutu. Center rectangle, corner rectangle gibi alt opsiyonları vardır.

    Polygon : Çokgen çizim komutu

    Rapid sketch: hızlı çizim

    Circle : Daire çizim komutu.İstediğiniz çapta veya yarıçapta daire çizmeniz bu komutla mümkün.

    Trim : Budama komutu.Budamak istediğiniz nesneleri seçerek kesebilirsiniz.Çeşitli alt seçenekler ile trim yapılabilmektedir.

    Offset : Öteleme komutu.Çizdiğiniz bir objeyi bu komutla ile istediğiniz mesafeye öteleyerek aynısını elde edebilirsiniz.


    Extrude: İki boyutlu bir çizimi yükselterek katılama komutudur.2 boyutta çizilen sketch(çizim) extrude komutuyla katılanarak 3d katı modeloluşturulabilmektedir .En çok kullanılan katılama komutlarından bir tanesidir ve kullanımı kolaydır. Katılama yönünü değiştirmek için reverse direction diyebilirsiniz. Yandaki şekil extrude komutuyla oluşturulmuş bir kare kutu bulunmaktadır.


    solidworks komutlari






    Sweep: 
    Süpürerek katılama komutudur.


    Revolve: İki boyutlu bir çizimi belirli bir  eksen etrafında döndürerek katılama komutudur. Resimdeki şekli revolve komutu kullanarak oluşturdum. Revolve komutunu kullanabilmek için öncelikle bir eksen çizmemiz gerekiyor.Line komutuna tıklayarak seçeneklerden centerline ı seçerek bir eksen oluşturabilirsiniz. Bu centerline etrafında  çizim döndürülerek katı oluşturulur. Eğer katılama işleminde düzenleme yapmak isterseniz(ölçü değişimi gibi).Şeklin üzerine  edit feauture veya edit sketch diyebilirsiniz. Bu diğer katılama komutları içinde geçerlidir.



    revolve




    loft komutu
    Loft: Belirli aralıklarda bulunan iki veya daha fazla çizimi birleştirerek katılama metodudur.Bu çizimler iki daire, bir daire bir dikdörtgen veya iki dikdörtgen olabilmektedir.Mesela ben çizdiğim yandaki örnekte iki daireyi loft ile katıladım. Bir çizim yapıldıktan sonra diğer çizim için yeni bir düzlem oluşturulur ve diğer çizim yapılır.










    Tüm bu katılama komutlarıyla parça kesilebilmektedir.(extruded cut, revolved cut, loft cut,swept cut)


    Shell: Belirli et kalınlığında kabuk oluşturma metodudur.Mesela aşağıdaki kutuda 2 mm kalınlığında bir kabuk oluşturdum.



    sheel komutu



    Hole Wizard: Delik delme komutu.Delik delme işlemini hızlı yapmak için güzel bir komuttur.

    Mirror: Aynalama komutu.Bir eksen veya düzlemi kullanarak aynalama yapabilirsiniz.Bu komut 2D ve 3D çizimlerde kullanılabilmektedir.

    Fillet: Bu komutla katılara,çizimlere radius verilerek yuvarlatma yapılabilmektedir.Girdiğiniz yarıçapa göre yuvarlatma işlemi gerçekleşir.

    Chamfer: Pah kırma komutu.Bu komutla pah kırmak için iki distance veya bir distance bir açı girerek pah kırabilirsiniz.

    Pattern: Bu komutla 2d ve 3d çizimlerde çoğaltma işlemi yapılabilmektedir. Circle pattern ve linear pattern gibi alt opsiyonları vardır.

    Smart dimension: Bu komutla sketch üzerinde ölçülendirme işlemi yapılabilmektedir.

    Sheet metal: Sac çizim komutu.İstediğiniz et kalınlığında sac metal çizebilir ve çizdiğiniz sac metalin 2 boyutlu açılmış teknik resmini  elde edebilirsiniz.


    Weldments
    : Çelik profil çizim komutu.Profil boyutlarını,çeşidini ayarlayabileceğiniz bir komut.





    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    3 yorum:

    Item Reviewed: Solidworks Komutları Ve Anlamları Rating: 5 Reviewed By: ZAMANIWAR
    Scroll to Top